היוגה סוטרה של פטנג'לי הוא טקסט המציג בפנינו מהי יוגה ומהו התרגול היוגי הנחוץ אשר מוביל למצב תודעה שאנו קוראים לו יוגה. הטקסט מורכב מארבעה פרקים ובכל פרק סוטרות, או משפטים קצרים, סה"כ 195, אודות התרגול היוגי ותודעת היוגה. תארוך כתיבת הטקסט נתון בדיון אקדמאי וההערכה הכללית היא שהוא נכתבת בין 500 לפנה"ס – המאה ה-3 לספירה.

משמעות המילה יוגה מוכרת בפרשנות המודרנית שלה כאחדות, אולם בסנסקריט משמעותה היא גם לרתום. כפי שהסוסים רתומים אל הכרכרה, כך החושים שלנו רתומים אל התודעה. הסוטרות מציגות דרכים שונות וטכניקות שונות להגיע אל מצב התודעה הזה, שנקרא גם בשמות שונים כמו קייוואליה – לבדיות, או סמאדהי – ריכוז מדיטטיבי עמוק. היוגה סוטרה הוא טקסט המושפע מידע בודהיסטי כמו גם נשען על הסמקהיה sāṃkhya, היא תאוריה פילוסופית על טבע הבריאה והעולם. יש כאלו המבדילים בין היוגה סוטרה למסורות טנטריות בגלל טענה שהבסיס הפילוסופי שלהן שונה, אולם שתי המסורות נשענות על תאוריות הסמקהיה ולכן רב המשותף ביניהן. מטרת התרגול היא עצירת תנודות התודעה על מנת לבסס את הנוכחות שלנו בעולם על חיבור, סמיוגה, בין האישי, האינדבידואלי, ללא אישי, העליון או האלוהי. לכן אין צורך לעזוב את העולם, אלא יש אפשרות, ובכך ממשיכים הטקסטים הטנטרים את היוגה סוטרה, להיות בעלי בית בעולם מבלי להאחז. עם התרגול היוגי ההאחזות שלנו הולכת ופוחתת, אנו מגיעים יחד עם ההתמדה בתרגול לאורך זמן למצב תודעה של התבוננות מדיטטיבית בכל מה שקורה, וייראגיה. המצב הזה ביחד עם הפעולה האקטיבית שאנחנו משקיעים בתרגול מאפשר לנו לא להאחז בדבר ולשאוף לחיות חיים של התמדה – אי האחזות. 

היוגה סוטרה בעברית עם הפרשנות הראשית של ויאסה \\ תרגום מסנסקריט לעברית: גלי ליבנה 

כעת הוראת היוגה 1.1

המילה "כעת" משמעותה הספציפיקציה של הנושא. הוראת היוגה צריכה להיות מובנת כגוף של ידע, שאסטרה, ספציפית לנושא (יוגה היא הנושא של השאסטרה). יוגה היא סמאדהי (ריכוז מדיטטיבי עמוק). היא גם הדהרמה של כל שלבי התודעה. (שלבים מנטליים של התודעה). פיזור, קהות, הסחת דעת, מיקוד בנקודה אחת, עצירה (זהו השלב שבו השחרור הרוחני הופך לאפשרי), אלו הם שלבי התודעה. בין אלו (בין שלבי התודעה האלו) הסמאדהי, אשר קורה כאשר הפעילות המנטלית מוסחת, ונתונה לגורמים המסיחים את הדעת, הוא לא יוגה. זה אשר ממוקד באובייקט אחד מאיר את האובייקט הקיים האמיתי, הורס את הקלשות (גורמי המכאוב), משחרר את כבלי הקרמה, מקרב/מאפשר את העצירה (של הפעילות המנטלית), (הסמאדהי) הוא נקרא סמפרגנייאתה יוגה saṃprajñāto yoga. הוא (הסמאדהי) גם ויתרקה (תפיסת אובייקט גס), ויצ'ארה (תפיסת אובייקט מעודן), אננדה (אושר, שמחה), אסמיתה (מודעות לאני – לא כמו האסמיתה בקלשות), גם אלו יוסברו מאוחר יותר. אולם, כאשר הפעילות המנטלית עוצרת, זהו אסמפרגנייאתה asaṃprajñātaḥ סמאדהי. על מנת להגדיר זאת נכתבה הסוטרה הבאה (1.2).

הערות:

שאסטרה היא גוף ידע מאורגן המהווה סמכות לנושא המדובר. יתכן וכאן ויאסה מציע שהטקסט הזה הוא הסמכות בנושא יוגה. 

מבחינה אטימולוגית, כאשר פטנג'לי משתמש בשורש YAJ להתרכז, הוא מבהיר כי מדובר בריכוז ולא באיחוד. 

הסוטרה עוצבה להגדרה של אסמפרגנייאתה סמאדהי (ריכוז ללא מודעות לאובייקט כלשהו),  אבל היוגה היא רחבה יותר.

________________________________________________________

*כל הזכויות שמורות – אין לפרסם או להשתמש בתרגום ללא אישור המתרגמת.

*התרגום מסנסקריט לעברית נעשה כחלק מקורס קריאה של היוגה סוטרה והפרשנות של ויאסה בסנסקריט בהנחיית פרופסור פיליפ מאס.